De ce să nu pui niciodată roșiile în frigider, explicația la care nu te așteptai de la oamenii de știință
Cu siguranță ai citit și nu o dată să nu pui niciodată roșiile în frigider. Acest lucru este explicat de către oamenii de știință care vin cu argumente în acest sens.
Pe lângă faptul că acestea rămân într-un mediu umed, gustul nu va mai fi la fel, astfel că cel mai bine este să păstrezi roșiile pe un raft uscat. Roșiile provind dintr-o climă caldă, destul de similară cu cea deșertică, așa că preferă temperaturile crescute.
În acest sens, roșiile păstrate la frigider suferă o schimbare chimică ce le deteriorează aromă și totodată le modifică și textura. Gustul roșiilor care redă o aromă profundă, ierboasă este rezultatul compușilor volatili ai aromei.
Refrigerarea acestora nu numai că oprește producția de noi substanțe volatile, dar le și deteriorează pe cele existente, după cum a fost demonstrat în cadrul unui studiu al Institutului Național de Cercetări Agricole din Franța.
Când depozitezi roșiile în frigider, structura chimică suferă modificări
De asemenea, textura suferă modificări pentru că temperatura scăzută sparge pereții celulari ai roșiilor, făcându-le să devină făinoase. Acest lucru se întâmplă atunci când temperatura la care sunt depozitate scade sub 10 grade Celsius. Majoritatea frigiderelor sunt setate la aproximativ 4,4 grade Celsius.
Ca o concluzie, o roșie refrigerată își pierde gustul și va avea o textură făinoasă, mai ales dacă acea roșie nu a fost perfect coaptă atunci când a fost depozitată în mediul rece. Există și o excepție de la regulă pentru că există anumite momente când frigiderul te poate ajuta să nu arunci roșiile prea coapte.
Astfel, a mai fost condus un test prin care a fost analizat gustul și pentru a aflat cum și când ar trebui roșiile să fie depozitate în frigrider. Cu ajutorul unor persoane oarbe care au fost incluse în acest studiu, s-a demonstrat faptul că frigiderul poate fi prietenul roșiilor în momentul în care acestea sunt perfect coapte.
Frigiderul va contribui la păstrarea prospețimii roșiei cu mici pierderi de aromă, dacă anterior consumului acesteia, este adusă la temperatura camerei. Dacă însă o roșie coaptă este păstrată într-un mediu mai călduros și uscat, aceasta s-ar deteriora în doar câteva zile.